Welcome, sign in or click here to subscribe.
Login: Password:
     


 

 

 

  Architecture & Engineering

Email to a friend   Print   Comment   Reprints   Add to myDJC   Adjust font size

July 25, 2017

NBBJ's 'sweet' North Seattle clinic wins AIA Healthcare Design Award

Photo by Sean Airhart [enlarge]
SiteWorkshop was the landscape architect.

NBBJ designed a North Seattle clinic called Neighborcare Health, Meridian Center for Health that just won an award from the American Institute of Architects Academy of Architecture for Health.

The AIA Healthcare Design Awards focus on health care buildings and research about health care design. The AIA said the winning projects address aesthetic, civic, urban and social issues as well as the needs of a health care facility.

The NBBJ project is at 10521 Meridian Ave. N. It won for projects that cost less than $25 million to construct.

The center was partially funded by a federal grant. The AIA said it provides an integrated, one-stop model for health treatment and prevention for underserved people in the Seattle area.

Three health organizations operate under the same roof, providing low- to no-cost medical, dental and mental health services for adults and children. It has an open floor plan, a dramatic stairway in the lobby, and spaces that can be used by neighborhood groups after hours.

Jurors called the center “sweet” and “beautiful.” They called the siting masterful, and said the landscape invites people to enjoy the grounds. Outdoor patios can double as consulting spaces for mental health homeless patients.

Jurors noted that the center was designed to be a good neighbor as well as an asset and destination for the community. For instance, the driveway is wide enough to provide space for farmers markets.

They said the scale of the center is humane, and the materials, particularly wood, give the space a tactile appeal. Sustainability is evident in the program, structure and site.

NBBJ's website said the project also improved a public park on part of the site. Native plantings were added to a grass retention pond so the space now helps to manage stormwater and provide habitat for ducks and birds.

SiteWorkshop is the landscape architect.

The project is targeting LEED gold certification.

For all the winners, go to http://tiny.cc/4ionmy/.


comments powered by Disqus
 





    Need to manage your next solicitation? Try SolicitBid, now free for public agencies.

--