Welcome, sign in or click here to subscribe.
Login: Password:
     


 

 

  Construction

Email to a friend   Print   Comment   Reprints   Add to myDJC   Adjust font size

May 17, 2013

Public renovations
Percival Landing major rehabilitation

Photo courtesy of WACA [enlarge]
Concrete was the main construction material for a rehabilitation of Percival Landing in Olympia, which earned a LEED gold rating.

Location: Olympia

Owner/developer: Olympia Parks, Arts & Recreation

Project team: Quigg Brothers, general contractor; Anchor QEA, landscape architect; BergerABAM, structural engineer; Caliber Concrete, concrete contractor; Holroyd Co., ready-mix supplier


Percival Landing, a waterfront park in downtown Olympia, combines a nearly mile-long shoreline with commanding views.

Prior to the project, the primary feature of the park was a pile-supported timber boardwalk and moorage floats for boaters. The first portions of the boardwalk were constructed in 1978. By 2007 most of the facilities needed major rehabilitation, with some of the over-water facility closed due to deterioration from decay and aquatic boring organisms.

The project replaced a portion of the wooden boardwalk and constructed a closely integrated set of waterfront and upland improvements with concrete as the primary construction material.

The city of Olympia wanted the new waterfront facilities to have a 50-year design life, withstand periodic inundation of seawater and have low maintenance costs. Concrete met all those criteria and was therefore chosen for the replacement structures.

Precast piles were used to support over-water structures, and inverted precast channels were used as a base deck for those structures. Precast elements included approximately 340 cubic yards of concrete. Other project features were achieved through the use of ready-mix concrete.

The final deck surface was a poured concrete topping slab. Other cast-in-place concrete elements included cap beams for piles, cap for the sheet pile bulkhead, pilasters for hand rails, grade beams for timber decking, multiple pedestrian walkways and stairs, bases for artwork, a colored and stamped concrete intersection, and concrete curbs.

The foundation and slab for the new Harbor House community building was also cast-in-place concrete. In total, nearly 1,560 cubic yards of concrete were cast-in-place elements.

The recycling of demolished concrete, use of concrete pavers for a pervious parking lot, radiant slab heating in the stained-concrete floor of Harbor House, and other sustainable features helped the project earn a LEED gold rating.


comments powered by Disqus
 

Other Stories:


--