Welcome, sign in or click here to subscribe.
Login: Password:
     


 

 

  Construction

Email to a friend   Print   Comment   Reprints   Add to myDJC   Adjust font size

April 17, 2015

Interior Commercial (Oregon)
Collaborative Life Sciences Building

Photo courtesy of Performance Contracting
Crews had to use boom lifts to maneuver around the catwalks and bridges in the atrium.

Location: Portland

Contractor: Performance Contracting

Architect: Sera Architects (executive architect), CO Architects (design architect)

Team: Armstrong World Industries, BlazeFrame Industries, CertainTeed Gypsum, Georgia-Pacific, GTS Interior Supply, Hamilton Drywall Products, Hilti, Scafco Steel Stud Co., Spears Construction Supply

The Collaborative Life Sciences Building is a 653,000-square-foot building located in Portland’s South Waterfront area.

The CLSB brings together the best in science research and education from Oregon Health & Science University, Oregon State University and Portland State University so that students from various medical fields can work and train alongside each other.

Sustainable features of the building include stormwater collection, green roofs, climate control and energy-efficient lighting, which contributed to its LEED platinum certification.

The building has a five-story general education area with three large lecture halls, multiple research labs and treatment areas that simulate a hospital environment.

The scope of work by Performance Contracting on this project included insulation, interior metal-stud framing, gypsum wallboard, taping, specialty acoustical ceilings, raised-access flooring, fireproofing, all door and hardware installation, and soffit details on catwalks and bridges connecting the two towers.

The unique design was not only aesthetically pleasing but a functional necessity. In lab spaces, sloped ceilings were cut to specific widths to fit the venting hood systems. The contractor achieved this by using prefabricated drywall shapes that were manufactured, precut and painted off-site.

The open atrium ceiling required specialty axiom openings for structural steel penetrations set 80 feet above the finished floor, requiring crews to use boom lifts to maneuver around catwalks and bridges. The auditoriums required custom dimension sloped axiom clouds with Optima tegular tile cut around the lighting.

Because the schedule was extremely demanding, pre-planning was imperative, especially for the detailed craftsmanship on the ceilings.

Judge’s comment: “An award-winning project in a vast number of categories from design to sustainability, the still brand-new CLSB is already an icon of Portland architecture. The contractor had to capture a myriad of different products, assemblies and design personalities.”


comments powered by Disqus
 

Other Stories:


--