Welcome, sign in or click here to subscribe.
Login: Password:
     


 

 

  Construction

Email to a friend   Print   Comment   Reprints   Add to myDJC   Adjust font size

April 29, 2016

Suspended Ceiling Commercial Oregon

Photo by Kyle Danbury
Some panels of this ceiling system are perforated to control sound.

Portland Community College
Rock Creek Building 5 addition

Location: Beaverton-Hillsboro

Contractor: Performance Contracting

Architect: Opsis Architecture

Team: GTS Interior Supply, Armstrong World Industries

The Portland Community College Rock Creek campus is about 12 miles west of Portland. With a growing student base of nearly 24,000, the college was in need of additional educational and community space. The solution was Building 5, designed by Opsis Architecture and managed by Fortis Construction with Performance Contracting as the specialty ceilings contractor.

The two-story, 62,000-square-foot multipurpose building houses faculty offices, a campus bookstore, dining options, student resources and meeting areas. It also has classrooms for health, wellness, and physical education and fitness programs.

Performance Contracting worked on three different specialty ceiling systems. The ceiling system above the main lobby, lounge and Farm Cafe used Hera Design’s wood-fiber ceilings that were custom-ordered and delivered from Germany, which presented scheduling challenges.

The second ceiling system, above the student dining area, required 1,800 square feet of Geometrik wood-grille ceiling and Armstrong acoustical ceiling grid. The installation, design and construction teams worked together to achieve the exacting detail needed at the penetration and slat lines.

The third area was the second-story wood-plank ceiling system, which used Geometrik perforated and unperforated wood panels within an Armstrong acoustical ceiling grid. The panels were precisely located to maximize acoustical benefits and aesthetics.

Performance Contracting also overcame the challenge of working on the ceiling over a stairway by building a stable rolling tower scaffold to gain safe and direct access.

Judge’s comment: “The team’s upfront effort on coordinating products from out of the country resulted in new and striking acoustical ceiling systems. These unique systems have created a wonderful study environment for students at Portland Community College.”





comments powered by Disqus
 

Other Stories:


--