Welcome, sign in or click here to subscribe.
Login: Password:
     


 

 

  Construction

Email to a friend   Print   Comment   Reprints   Add to myDJC   Adjust font size

April 29, 2016

Exterior Commercial Oregon

Photo courtesy NWCB
Western Partitions applied a weather barrier before brick and metal panels were installed.

University of Oregon
Student Recreation Center

Location: Eugene

Contractor: Western Partitions

Architect: Robertson Sherwood Architects

Team: Service Partners, Western Materials, ClarkDietrich/Vinyl Corp., Fry Reglet Corp., Sto Corp.

The Student Recreation Center is a 110,000-square-foot multipurpose facility. It has a natatorium with two swimming pools, a gymnasium with three basketball and three volleyball courts, a bouldering wall and over 18,000 square feet of fitness space.

The center is a multilevel complex using tilt-up concrete and metal framing with DensGlas sheathing. Western Partitions applied a complete StoGuard with VaporSeal weather barrier system over the entire exterior. A StoQuik Silver cement board stucco system was installed with Fry Reglet reveals and Sto acrylic finish. Brick and metal panels were integrated into the final cladding.

The schedule was expedited to allow for occupancy before the new school semester. This entailed working extended hours and integrating multiple crews working around the building, starting with weather barrier and followed by the cement board system.

Western Partitions’ teams faced many other challenges on this project, such as the unevenness and inconsistencies of the tilt-up concrete, which required substantial skim-coat depth corrections to create a level surface before furring and cement board stucco installation. The control joint and Fry Reglet reveal patterns designed by the architect were extremely intricate and included diagonal installations.

Judge’s comment: “The use of a variety of building materials has created a stimulating and inviting structure. Along with the challenge of coordinating various materials, the outstanding workmanship resulted in an exceptional facility that will be treasured by University of Oregon students and faculty.”





comments powered by Disqus
 

Other Stories:


--