MERIT AWARD

Machias Elementary School

Photo by Benjamin Benschneider
Beams salvaged from the original Machias Elementary were reused as arching columns in the new school.

Location: Snohomish
Architect: NAC|Architecture
Agency/owner: Snohomish School District
General contractor: Graham Construction & Management



Built on a rural site, this replacement school is situated between a hill and valley to create engaging relationships between the building and the open space.

Six hundred students occupy six neighborhoods, including kindergarten. Each neighborhood contains four classrooms oriented around an open shared learning area with views of the forested hillside.

Beams salvaged from the original school became arching columns along the perimeter or wall/roof beams.

These salvaged beams create the primary pathway through the school; a curvilinear space that contains the “destination” educational support spaces such as the library, resource rooms and the interdisciplinary science/art lab.



Copyright ©2012 Seattle Daily Journal and DJC.COM.
Comments? Questions? Contact us.