Welcome, sign in or click here to subscribe.
Login: Password:
     
     


 

 

  Construction


Email to a friend   Print   Comment   Reprints   Add to myDJC   Adjust font size

March 3, 2017

In Ballard, The Klotski will combine a beer hall with office space

Image from Graham Baba Architects [enlarge]
Graham Baba Architects designed the 10,041-square-foot concrete block and steel-framed structure.

Construction is expected to be complete in fall on The Klotski, a three-story building with a beer hall and office space at 1118 N.W. 50th St.. in the Ballard neighborhood of Seattle.

David Milesi is the building's owner and developer.

Graham Baba Architects designed the 10,041-square-foot concrete block and steel-framed structure, which will also have a studio apartment and a small caretaker's apartment.

The Trailbend Taproom will be in 1,700 square feet of the ground floor. The taproom is owned by Jamie Butler, Travis Eaton and Andy Walls, who also own The Dray in Phinney Ridge and The Yard Cafe in Greenwood.

Laura Miller of Gibraltar is the leasing agent on the ground floor space.

The project team includes Harriott Valentine Engineers, structural; Sitewise Design, civil engineer; Geotech Consultants, geotechnical engineer; and Dovetail General Contractors.

In a press release, Graham Baba said the design riffs on the idea of shifting uses. It takes its visual cue from a sliding tile puzzle, also known as a klotski, where the object is to rearrange tiles to solve the puzzle.

The puzzle is expressed on the south-facing exterior of the building through the use of large, seven-foot-square perforated metal screens that slide up and down for sun shading and privacy.

At street level, the building is set back from the property line by several feet to provide space for exterior dining; expansive glazing composed of wood/glass sliders and fixed units reveal the activity inside to the street.

The building's massing steps back at the top floor to create an outdoor deck for the studio and apartment. The glazed, second-story wall of windows features a steel-wrapped bay window that extends out over the sidewalk.

Inside, the clear-spanning steel structure and brace frames are exposed, complementing concrete floors and wood decking, the architect said. An open floor plan and 17-foot-high ceilings create a loft-like industrial aesthetic.

A mezzanine could become office space accessed via stairwells or elevator. A studio and caretaker's unit occupy the top level. Roof decks and an interior courtyard round out the spaces, ensuring ample indoor-outdoor opportunities. Covered parking is accessed off the alley for retail customers and residents.

Sustainable features include rainwater cisterns that collect and recycle all on-site rainwater, roof-top solar panels, radiant heating, thermally efficient, operable windows and operable sunshades.

Graham Baba said the modest 4,300-square-foot lot was organized to maximize usable/leasable areas.



--