Welcome, sign in or click here to subscribe.
Login: Password:
     


 

 

  Construction

Email to a friend   Print   Comment   Reprints   Add to myDJC   Adjust font size

November 19, 2012

Jefferson Park golf course getting an upgrade

Image courtesy of Bassetti Architects [enlarge]

The Seattle City Council has approved replacing the clubhouse and driving range shelter at Jefferson Park Golf Course on Beacon Hill.

The new clubhouse will be 10,800 square feet with two stories, including space for a pro shop, restaurant, youth learning center and banquets.

The driving range will be a lighted 9,000-square-foot, two-story structure. A 4,100-square-foot golf cart storage area and 20,000 square feet of grading and paving is also planned.

Bassetti Architects is the designer.

Construction is expected to cost $4.5 million. Bids will be advertised in December.

Work is expected to begin next spring and finish in the spring of 2014.

The original clubhouse at Jefferson Park burned down in 1919, and was rebuilt and then expanded in 1936. It has several structural, heating and wiring deficiencies, according to a Seattle Parks and Recreation golf master plan.

The project would involve demolishing the existing 7,200-square-foot clubhouse and the 3,800-square-foot driving range shelter.

The new clubhouse will have a larger restaurant with space for 40 to 44 indoor tables, a new bar counter and an outdoor dining area. A banquet room for 150 people on the second floor will have views of the city and a roof deck overlooking the golf courses and putting greens.

The clubhouse design is a Northwest-modern style that combines wood, steel and large openings to the outdoors. The two-story central lobby will be fully glazed on the north and south sides. A main entry canopy is designed to make the entrance more visible from Beacon Avenue South.

The restaurant will open onto a new south-facing plaza with benches, and areas that are open and shaded.

The driving range structure behind the clubhouse will be clad in transparent polycarbonate panels with three different shades of color.

The design reoriented the building and site elements to take advantage of daylight and improve ventilation. The driving range roof is designed for solar panels to be added if funding is available.

A cistern will collect rainwater from the driving range roof for ball washing and irrigating the putting greens.

In addition to Bassetti, the project team members are PCS Structural Solutions, structural engineer; Greenbusch Group, mechanical engineer; Tres West Engineers, electrical engineer; AHBL, civil engineer; Berger Partnership, landscape architect; Nuzzo Course Design, golf consultant; Stafford Design Group, food service; Project Delivery Analysts, cost control; and Sparling, field lighting.


comments powered by Disqus
 

Search Stories
 Find:
 With:
 In:
 Depth:
 Sort by:
Advanced options

--