Welcome, sign in or click here to subscribe.
Login: Password:
     


 

 

  Real Estate


Email to a friend   Print   Comment   Reprints   Add to myDJC   Adjust font size

July 16, 2018

Plans for Stone Way offices ready for an early look

  • The project could gain an extra 15 feet of height under Seattle's Living Building Pilot Program, which encourages green features.
  • By BRIAN MILLER
    Journal Staff Reporter

    Rendering by Weber Thompson [enlarge]
    The five-story Schwartz Co. project would have 90,000 square feet of offices and 8,000 square feet of retail.

    Prospective buyer Schwartz Co. and architect Weber Thompson will show their early plans tonight for a corner redevelopment site at 3524 Stone Way N. That meeting is set for 8 p.m. at Good Shepherd Center, 4649 Sunnyside Ave. N.

    John Schwartz has the 34,200-square-foot site under contract from longtime family owners, who are represented by Brian Fairchild of Commercial Space Advisors. Some small, old one-story commercial buildings will be removed.

    The plan is for a five-story building with about 90,000 square feet of offices. It would have up to 8,000 square feet of retail space at grade, and underground parking for 110 vehicles on three levels. Parking would be accessed from North 36th Street, via a new stub alley on the building's east side.

    The site is immediately north of Fremont Collective, home to Joule, The Whale Wins and evo Seattle. It's zoned up to 45 feet, but Schwartz will gain another 15 feet via the city's Living Building Pilot Program, which encourages various green features. Each is scored with a so-called “petal” for place, water, energy, health and happiness, materials, equity and beauty. The program also mandates using non-potable water wherever possible, and reducing energy use by 25 percent.

    That pilot program was updated by the city council in June, and the program will allow Schwartz to vest under the new rules. In May, Schwartz had said he was leaning toward four levels of offices, and would not wait for a possible upzone to 65 feet. The revised pilot program essentially allows a taller ground floor, with double-height ceilings for the retail facing Stone. It also creates another level of offices behind the retail, on the east side of the building.

    In Weber Thompson's preferred “shifted shed” design, the two rooflines would be canted in a nod to old warehouse structures, instead of the flat roof typical of a modern office building. The shed roofs will also have solar panels to help supply building energy. There would also be some kind of deck for tenants in between the two canted roofs.

    The lobby and building entrance would be between two bays of retail — one on the northwest corner of the block. There will be a large bike room and shower room in the garage.

    The team also includes Coughlin Porter Lundeen, structural engineer; KPFF, civil engineer; Hewitt, landscape architect; and WSP, mechanical and electrical engineer.


    comments powered by Disqus
     


    --